Business
ROZWIAZANIA FOOD SERVICE
@ROZWIĄZANIA DLA BUSINESS
alt alt

WIELE TWARZY ŚWIATA KAWY

Coffee Sapiens odkrywa świat kawy w nadziei, że zrozumienie jej otworzy drzwi innowacji

przez Zespół Lavazza 3 minuty

Od momentu założenia elBulli Foundation w 2015 roku wpływowy i innowacyjny hiszpański szef kuchni Ferran Adrià planował opublikowanie encyklopedii sektora fine dining świata zachodniego w oparciu o Sapiensmethodology, metodologię, która umożliwia nam organizowanie wiedzy na określony temat, z podejściem historycznym, społeczno-politycznym i społeczno-kulturowym.

Ciekawostka: Sapiens, łacińskie słowo oznaczające  „ten, który wie”.

SERIA BULLIPEDIA

Podczas gdy Adrià koncentrował większość swojego czasu na badaniach nad światem żywności, zaczął tworzyć coś, co jest obecnie znane jako seria Bullipedia. Seria ta, składająca się z kilku tomów, omawia zachodnią gastronomię i angażuje ekspertów z różnych dyscyplin poszukujących innowacji. Podczas gdy pierwsze trzy tomy serii omawiają wina, napoje i koktajle, ta encyklopedia poświęciła również cały tom pochodzeniu kawy i otaczającej ją kulturze. 


 

PRZEDMIOTEM ICH BADAŃ JEST KAWA

Znany również jako Coffee Sapiens, ten tom przedstawia 20-letnią podróż Adrii u boku Lavazza, która zainspirowała go również do analizy kawy za pomocą soczewek metodą Sapiens. Dzięki historiom napisanym przez badaczy, odkrywców i naukowców tom Coffee Sapiens z serii Bullipedia dzieli się intrygującą złożonością kawy we wszystkich jej formach.

Napisane we współpracy z Pollenzo University, Coffee Sapiens dąży do zrozumienia kawy daleko poza krawędzią filiżanki. W tomie omówiono dogłębnie pochodzenie i historię kawy oraz jej liczne oblicza: jak się narodziła, czym się stała, co reprezentuje dla zachodniej kultury i dlaczego należy ją szanować.

CZYM NAPRAWDĘ JEST KAWA?

Tom obejmuje cztery główne szlaki tematyczne: kawa jako produkt nieobrobiony (roślina), kawa jako produkt opracowany przez człowieka (od ziarna do mielenia), kawa jako produkt gastronomiczny (od produktu surowego do napoju) oraz kawa jako doświadczenie gastronomiczne (ze szczególnym uwzględnieniem działalności kawiarni). Jednak aby szczegółowo omówić każdy szlak tematyczny, tom Coffee Sapiens został dalej podzielony na 14 poszczególnych rozdziałów. 

Niezależnie od tego, czy jesteś entuzjastą, nowicjuszem czy ekspertem w świecie kawy – badanie to zostało stworzone, aby pogłębić Twoje zrozumienie na temat kawy i poszerzyć perspektywę tego, co reprezentuje w dzisiejszym świecie.

OBSŁUGA KLIENTA

Potrzebujesz pomocy? Sprawdź często zadawane pytania lub skontaktuj się z nami.

TRAINING CENTER

Dowiedz się więcej o naszej ogólnoświatowej sieci szkół kawy.