Business
ROZWIAZANIA FOOD SERVICE
@ROZWIĄZANIA DLA BUSINESS
alt alt

KAFA: PRAWDZIWA SPECJALNOŚĆ KAWY

Intrygująca historia stojąca za wyjątkową i rzadką mieszanką kawy o egzotycznym pochodzeniu.

przez Zespół Lavazza 2 minuty

Jedna z najlepszych kaw na świecie, Kafa to rodzaj kawy, która powstała w sercu etiopskiego lasu deszczowego, gdzie rozpoczęła się historia kawy Arabica.

Kafa pochodzi z pierwszej rośliny, z której wywodzą się wszystkie inne uprawy kawy. Kiedy ta pierwsza roślina wyrosła wiele wieków temu, wiele innych nadal rosło dookoła niej.

Przez lata społeczności w tym regionie przekazywały sekrety dotyczące tego, jak najlepiej chronić rośliny Kafa i zbierać ich owoce. Na przykład zbieranie odbywa się wyłącznie ręcznie po starannym doborze ziaren, które potem są naturalnie suszone na słońcu.

 

 

SKĄD WZIĘŁA SIĘ NAZWA KAFA?


 

 

Wśród wielu historii w świecie kawy jedna z najbardziej popularnych i fascynujących dotyczy młodego pasterza o imieniu Kaldi, który mieszkał w regionie Kaffa około 850 roku n.e.

Według opowieści Kaldi odkrył rośliny kawy dzięki swoim kozom. Zauważył, że po spożyciu kilku czerwonych jagód dziwnie się zachowywały, były ożywione i podekscytowane. Kaldi postanowił sam spróbować czerwonych jagód, podobnie jak przechodzący obok nich zaciekawiony mnich. Obaj byli zachwyceni efektami czerwonych jagód.

To odkrycie ustąpiło miejsca nowej tradycji, która była podtrzymywana od pokoleń i szerzona na całym świecie. Od tego momentu mnisi w regionie Araba Felix zaczęli pić napary z owoców kawy, aby cieszyć się ich cudownymi efektami.

 

 

CO JEST TAKIEGO WYJĄTKOWEGO W KAFA?

Kafa to wyjątkowa i rzadka mieszanka kawy. Śmiałe, trwałe i wytrawne doświadczenie kawy, stworzone dla tych, którzy szukają mieszanki, która jest inna i naprawdę wyjątkowa: idealnie dopasowana do prawdziwego konesera kawy. Powolne palenie zachowuje jej właściwości organoleptyczne i jest tajemnicą idealnej równowagi między charakterystycznym aromatem, smakiem i wyglądem.

Mówi się, że kawa Kafa powstała zarówno jako roślina, jak i później jako napój w regionie Kafa w Etiopii, gdzie obecnie istnieje od 6000 do 10 000 upraw rośliny kawy Kafa.

Etiopia jest punktem początkowym podróży Coffee Sapiens. Coffee Sapiens to badanie napisane przez szefa kuchni Ferrana Adrię we współpracy z Lavazzą i Pollenzo University, odkrywające wiele historii stojących za światem kawy w nadziei, że zrozumienie jej historii otworzy drzwi dla innowacji w tej dziedzinie.

OBSŁUGA KLIENTA

Potrzebujesz pomocy? Sprawdź często zadawane pytania lub skontaktuj się z nami.

TRAINING CENTER

Dowiedz się więcej o naszej ogólnoświatowej sieci szkół kawy.