Kolekcja profesjonalnych mieszanek zawierających ziarna z obszarów i społeczności objętych projektami zrównoważonego rozwoju.
La Reserva de ¡Tierra! to nasza kolekcja zrównoważonych mieszanek wysokiej jakości przeznaczona dla profesjonalnych baristów.
Każda mieszanka La Reserva de ¡Tierra! zawiera ziarna z obszarów i społeczności objętych projektami odpowiedzialności społecznej, promowanymi i zarządzanymi przez Fundację Lavazzy.
Mieszanki La Reserva de ¡Tierra! to synonim doskonałości i zrównoważenia: pozyskiwane z upraw z certyfikatem Rainforest Alliance lub organicznym, starannie dobierane i delikatnie palone, aby oddać unikalne doznania smakowe kraju ich pochodzenia.
Fundacja Lavazza promuje i finansuje międzynarodowe projekty propagujące ideę zrównoważonego rozwoju w krajach, w których uprawia się kawowce.
¡Tierra! to nazwa projektów zrównoważonego rozwoju rozpoczętych przez firmę w 2002 roku. Projekty te, służące trzem małym społecznościom uprawiającym kawę w Peru, Kolumbii i Hondurasie, są obecnie częścią większego zrównoważonego projektu zarządzanego przez Fundację Lavazzy (bezpośrednio lub we współpracy z dostawcami, organizacjami międzynarodowymi i pozarządowymi) w 17 krajach na trzech kontynentach, obejmującego 24 projekty i ponad 97 tys. beneficjentów.
Lavazza zawsze kupowała kawę bezpośrednio od plantatorów i lokalnych sprzedawców na podstawie szczegółowych kryteriów selekcji opracowanych dzięki technicznemu wsparciu naszych kawowych ekspertów.
Ziarna La Reserva de ¡Tierra! są starannie selekcjonowane i palone poprzez połączenie tradycyjnej metody bębnowej i konwekcji powietrza. Nasze „delikatne” palenie gwarantuje trwały smak i zachowanie aromatów.
Linia La Reserva de Tierra to kompleksowa oferta pod względem profili smakowych i metod ekstrakcji. Aromatyczne, zbalansowane i intensywne mieszanki kaw dostępne są w wersji espresso, kawy filtrowanej i kapsułek Blue, aby trafić w każdy gust i wyjść naprzeciw potrzebom, zawsze oferując wyjątkowe kawowe doznania.
LAMBARI — BRAZYLIA
Fundacja Lavazzy, za pośrednictwem ponad 35 organizacji rolniczych, szkoli łącznie 1000 członków gospodarstw domowych w zakresie Dobrych Praktyk Rolniczych (GAP), dostosowujących do zmian klimatu i wspomagających rozwój organizacyjny.
META — KOLUMBIA
Po zakończeniu konfliktu z FARC Fundacja Lavazzy przyczyniła się do odrodzenia się plantacji kawy poprzez poprawę jakości i produktywności oraz wprowadziła standard zrównoważonego rolnictwa Rainforest Alliance.
JINOTEGA — NICARAGUA
Trzyletni cykl szkoleń mający na celu zwiększenie dobrobytu 25 małych społeczności plantatorów kawy poprzez wizyty z pomocą techniczną, gromadzenie cyfrowych danych terenowych i szkolenie w zakresie zrównoważonych praktyk rolniczych.
*Min. Kawa certyfikowana w min.30–100%
Pieczęć Rainforest Alliance oznacza, że plantatorzy stosują bardziej zrównoważone praktyki rolnicze, które chronią lasy, poprawiają ich byt, promują prawa człowieka w rolnictwie oraz pomagają im łagodzić i dostosowywać się do kryzysu klimatycznego.
Społeczność baristów i miłośników kawy, której celem jest wspieranie plantatorów i kultury kawy w imię zrównoważonego rozwoju. Odkryj nasze codzienne zaangażowanie w produkcję lepszej kawy i lepszych produktów, od plantacji aż po filiżankę.
Każdego dnia w Lavazza Training Center prowadzone są szkolenia dla profesjonalistów promujące kulturę kawy wysokiej jakości, które pogłębiają wiedzę uczestników na temat surowców i procesów wytwarzania kawy.
Lavazza Training Center otrzymało od Specialty Coffee Association oficjalny certyfikat Kampus Szkoleniowy Najwyższej Jakości (Premier Training Campus). SCA to najbardziej poważane stowarzyszenie o światowym zasięgu promujące doskonałość w świecie kawy.
Lavazza jest również pierwszą firmą kawową we Włoszech, która posiada salę do testowania „Q-Grader”. Jest to specjalne pomieszczenie, w którym SCA przyznaje kwalifikacje testerom kawy zielonej.