Business
ROZWIAZANIA FOOD SERVICE
@ROZWIĄZANIA DLA BUSINESS
alt alt
Projekt Fundacji Lavazza na Kubie

Fundacja Lavazza ma na celu stworzenie długoterminowego partnerstwa wspierającego rozwój kubańskiej kawy jako lokalnej specjalności przy jednoczesnej dbałości o środowisko. Poprzez ścisłą współpracę ze 170 plantatorami z obszarów Santiago i Granma Fundacja Lavazza jest zaangażowana w poprawę jakości kubańskiej kawy, a także zapewnienie zrównoważonego rozwoju społeczności producentów kawy.
Poznaj nasze zaangażowanie.

Ochrona lasów 
Doskonalenie praktyk rolniczych
Poprawa jakości kawy
Wzmocnienie pozycji kobiet i młodzieży
Łańcuch wartości i krótki łańcuch dostaw
Kawa z lasów w rezerwatach przyrody

La Reserva de ¡Tierra! Cuba to wyjątkowa mieszanka kawy, której plantacje stanowią integralną część lasu w chronionych rezerwatach przyrody, gdzie obowiązuje zakaz wycinania wysokich drzew. Techniki polikultury stosowane na tym obszarze promują różnorodność biologiczną, gwarantują utrzymanie złożoności strukturalnej tego terenu z ekologicznego punktu widzenia, zapewniają miejscowej ludności stabilne źródło utrzymania i dochodu oraz gwarantują idealny system zacienienia do uprawy kawy. 

Partner w zakresie uprawy kawy

Doskonalenie praktyk rolniczych

Promując dobre praktyki rolnicze, Fundacja Lavazza wspiera rolników uprawiających kawowce w zwiększaniu produkcji kawy i walce ze zmianami klimatu. Co więcej szkolimy ich również w zakresie uzyskiwania bardziej jednorodnych i wyższej jakości zbiorów oraz selekcjonowania najlepszych owoców w procesie wybierania, który przeprowadzany jest całkowicie ręcznie. Dzięki czujnikom zainstalowanym na plantacjach kawy rolnicy mogą monitorować dane środowiskowe, co pozwala im lepiej zarządzać plantacjami i określać najlepszy czas zbioru.

Dot
Odmiana

ARABICA

Początek zbioru

01/08/2022

Koniec zbioru

31/12/2022

Wydajność/ha

942,15 Kg/ha

Ilość zebranych owoców

1.298.896,26 Kg

Odmiana

ROBUSTA

Początek zbioru

01/08/2022

Koniec zbioru

31/01/2023

Wydajność/ha

703,69 Kg/ha

Ilość zebranych owoców

300.144,58 Kg

Poprawa jakości kawy

Aby poprawiać jakość kawy i zwiększać jej atrakcyjność ekonomiczną, Fundacja Lavazza oraz eksperci z działu rozwojowo-badawczego Lavazza zaoferowali specjalne szkolenia i udostępnili wybrane drożdże stosowane w procesie kontrolowanej fermentacji przeprowadzanej na części zbiorów Robusty. Ten proces fermentacji ma na celu zwiększenie złożoności smaku, uwolnienie egzotycznych nut i nadanie produktowi końcowemu słodszego i bardziej eleganckiego charakteru. Proces fermentacji kawy La Reserva de ¡Tierra! Cuba przebiega w bardzo rygorystyczny sposób i obejmuje ciągłe monitorowanie czasu i temperatury, aby zagwarantować odpowiedni rozwój smaku.

Dot
Odmiana/proces

ARABICA WASHED

Odmiana/proces

ROBUSTA WASHED

Odmiana/proces

ROBUSTA FERMENTED

Czas fermentacji

72 hours

Ważna rola odgrywana przez kobiety

Wybór i sortowanie różnych rodzajów kawy może poprawić ich ogólną wartość i jakość w filiżance. Czynność ta przeprowadzana jest przy użyciu sit do kawy (w celu rozdzielenia ziaren według rozmiaru) oraz maszyny sortującej (w celu usunięcia ziaren o największych niedoskonałościach). Fundacja Lavazza wdrożyła system ostatecznego ręcznego sortowania, przeprowadzany i zarządzany przez zespół składający się z 95 osób, wyłącznie kobiet. Dzięki temu ostatniemu etapowi możliwe jest teraz sortowanie kawy według jakości i eliminowanie niedoskonałości, których nie można zidentyfikować mechanicznie.

Dot
Odmiana/proces

ARABICA WASHED

Wysokiej jakości kawa wybrana przez markę Lavazza

75.300,60 Kg

Odmiana/proces

ROBUSTA WASHED

Wysokiej jakości kawa wybrana przez markę Lavazza

30.959,92 Kg

Odmiana/proces

ROBUSTA FERMENTED

Wysokiej jakości kawa wybrana przez markę Lavazza

5.640,00 Kg

Łańcuch wartości i krótki łańcuch dostaw

Fundacja Lavazza współpracuje z kubańskimi instytucjami, aby uprościć łańcuch dostaw kawy poprzez zmniejszenie liczby pośredników i położenie większego nacisku na role, które dodają rzeczywistą wartość do produktu. Wspieramy również wprowadzenie w przyszłości mechanizmu nagród opartego o jakość kawy, aby poprawić standard życia rolników oraz jakość produktu. Naszym celem jest stworzenie partycypacyjnego budżetu społecznego na produkcję kawy, który uwzględnia parametry rozwoju wskaźnika ludzkiego.

Dot

Utrzymywanie wysokiej jakości od Kuby po Włochy

Podróż morska zielonej kawy zajmuje 3–4 tygodnie. W tym czasie temperatura i wilgotność musi być stale monitorowana, aby zachować jakość produktu. Na tym etapie kawa jest stosunkowo podatna na czynniki zewnętrzne i nawet niewielkie niedopatrzenie może spowodować pogorszenie jakości kawy w filiżance. Dlatego właśnie zainstalowaliśmy czujniki w kontenerach wysyłkowych, które mogą śledzić wszystkie te parametry i pozwalają nam zagwarantować najlepszą ochronę produktu.

Dot
Nazwa statku

NEOKASTRO

Data wypłynięcia

13/07/2023

Data przybycia

16/08/2023

Czas trwania

35 days

Średnia temperatura powietrza

31.64° Celsius

Średnia wilgotność

70.55 %

Nazwa statku

NEOKASTRO

Data wypłynięcia

13/07/2023

Data przybycia

16/08/2023

Czas trwania

35 days

Średnia temperatura powietrza

31.64° Celsius

Średnia wilgotność

70.55 %

Nazwa statku

NEOKASTRO

Data wypłynięcia

13/07/2023

Data przybycia

16/08/2023

Czas trwania

35 days

Średnia temperatura powietrza

31.64° Celsius

Średnia wilgotność

70.55 %

Sztuka palenia kawy

Od 1895 roku Lavazza tworzy unikalne mieszanki kawy, doskonale łącząc esencję, aromat i smak. La Reserva de ¡Tierra! Cuba to połączenie palonej na mokro Arabiki z paloną na mokro i fermentowaną Robustą, które wzmacnia egzotyczne smaki i nuty w filiżance.

Końcowym rezultatem jest wyrazista i wyważona kawa espresso o aksamitnej esencji i delikatnej słodyczy nawiązujących do jej kubańskiego dziedzictwa. Metoda wolnego, delikatnego palenia marki Lavazza wykorzystuje odpowiednie techniki palenia, takie jak delikatne palenie w bębnie i technologia przenośników pneumatycznych, aby poprawić profil smakowy odmiany kawy.

Każda mieszanka jest palona z zachowaniem ściśle określonych parametrów i według różnych profili palenia, tak aby wydobyć jak najlepsze kompozycje aromatyczne.

Dot
Rodzaj palenia

DRUM ROAST

Roślina

IT - Casa 1895

Data palenia

24/07/2024

Kawa palona

13.947,70 Kg

Poznaj historię zrównoważonego rozwoju swojej kawy

Historia pełna szczegółów, które czekają na odkrycie
poprzez dane zgromadzone dzięki technologii blockchain.
Format numeru partii jest nieprawidłowy Numer partii nie istnieje
Dzięki technologii blockchain możesz prześledzić podróż kawy i odkryć nasze zaangażowanie w zrównoważony rozwój. 

Znajdź numer partii kawy na opakowaniu lub zapytaj baristę

Linia La Reserva de ¡Tierra!
Za każdą filiżanką kryje się historia zrównoważonego rozwoju.
Za każdą filiżanką kryje się historia zrównoważonego rozwoju

Każda mieszanka La Reserva de ¡Tierra! pochodzi ze społeczności producentów kawy i obszarów objętych projektami odpowiedzialności społecznej promowanymi i zarządzanymi przez Fundację Lavazza.

ODKRYJ OPOWIEŚCI O KAWIE
Jesteś baristą/baristką?

Dowiedz się, jak parzyć idealne espresso z mieszanek La Reserva de ¡Tierra! i spotęgować kawowe doznania.

ODKRYJ WIĘCEJ

OBSŁUGA KLIENTA

Potrzebujesz pomocy? Sprawdź często zadawane pytania lub skontaktuj się z nami.

FLAGOWY SKLEP

Skosztuj autentycznego smaku kawy Lavazza w naszych sklepach.