Back
HISTORIE LAVAZZA
ALT ALT

SŁODKI I AROMATYCZNY PRZEPIS: CIASTO KAWOWO-CYTRYNOWE

Dowiedz się, jak przygotować popularne i pyszne ciasto cytrynowe z zaskakującym akcentem kawowym.

Przez Zespół Lavazza 2–3 minuty

Ciasto kawowo-cytrynowe to smaczna odmiana popularnego ciasta cytrynowego.

Pochodzi z cukierni wSorrento, a obecnie jest typowym neapolitańskim deserem. Zostało wynalezione w 1978 roku przez Carmine Marzuillo, cukiernika z Sorrento.

Aromatyczna i delikatna wersja ciasta cytrynowego z kawą jest kremowa i bogata w słodycz.

Aby przygotować ten pyszny i łatwy przepis, sugerujemy użycie mieszanek, takich jak Qualità Oro. Mieszanka środkowoamerykańska, stworzona z najlepszych ziaren Arabiki, ze słodkimi i owocowymi nutami aromatycznymi.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE CIASTA:

250 g przesianej mąki

130 g miękkiego masła

5 filiżanek wody

PRZYGOTOWANIE SOSU ANGIELSKIEGO:

50 g ziaren kawy Qualità Oro

8 żółtek jajek

100 g cukru

50 g skrobi kukurydzianej

5 filiżanek mleka

PRZYGOTOWANIE CYTRYNOWEJ POSYPKI:

4 świeże żółte cytryny

150 g cukru

4 żółtka jajek

50 g masła

1 laska wanilii

DO PODANIA:

liście werbeny cytrynowej

WYKONANIE

PRZYGOTOWANIE MIESZANKI DO CIASTA:

1.     Zacznij od ręcznego wymieszania mąki ze zmiękczonym masłem.

2.     Dodawaj wodę małymi porcjami do czasu uzyskania gładkiej konsystencji.

3.     Z powstałej masy uformuj kulę, a następnie połóż ją na blacie.

4.     Przenieś kulę do okrągłej formy o średnicy około 30 cm lub do formy na babeczki.

5.     Piecz w temperaturze 180°C przez 30-40 minut, do czasu zezłocenia.

PRZYGOTUJ SOS ANGIELSKI:

1.     Ubijaj przez 4 minuty żółtka jajek wraz z cukrem w misce, aż całość nabierze białej barwy.

2.     Dodaj mąkę kukurydzianą.

3.     Umieść ziarna kawy Qualità Oro w cedzaku, zanurz w garnku z mlekiem i gotuj na wolnym ogniu        przez 5 minut.

4.     Usuń ziarna, wlej gorące mleko do mieszanki i wymieszaj.

5.     Zagotuj ponownie całą mieszankę przez 3-4 minuty, mieszając i pilnując,   by płynna masa się        nie wylewała.

PRZYGOTOWANIE CYTRYNOWEJ POSYPKI:

1.     Zmiksuj cytryny w blenderze, podziel na kawałki (razem z sokiem i skórką), wraz z cukrem,                  masłem, żółtkami jajek i wanilią i wymieszaj, dopóki całość nie nabierze gładkiej konsystencji.

2.     Całość podgrzewaj na patelni przez 10 minut, aby pozbyć się gorzkiego posmaku.

3.     Następnie przelej sos przez spiczaste sito.

4.     Dodaj masła, by osłodzić całość.

5.     Odczekaj, aż masa wystygnie, a następnie włóż do lodówki.

NA KONIEC

Wypełnij równomiernie spód ciasta sosem angielskim z domieszką kawy i wykończ cytrynową posypką. Udekoruj skórką z limonki i listkami werbeny: deser jest gotowy do degustacji!

OBSŁUGA KLIENTA

Potrzebujesz pomocy? Sprawdź często zadawane pytania lub skontaktuj się z nami.

FLAGOWY SKLEP

Skosztuj autentycznego smaku kawy Lavazza w naszych sklepach.