* Lavazza nie jest powiązana, wspierana ani sponsorowana przez Nespresso
Dowiedz się, jak przygotować popularne i pyszne ciasto cytrynowe z zaskakującym akcentem kawowym.
Ciasto kawowo-cytrynowe to smaczna odmiana popularnego ciasta cytrynowego.
Pochodzi z cukierni wSorrento, a obecnie jest typowym neapolitańskim deserem. Zostało wynalezione w 1978 roku przez Carmine Marzuillo, cukiernika z Sorrento.
Aromatyczna i delikatna wersja ciasta cytrynowego z kawą jest kremowa i bogata w słodycz.
Aby przygotować ten pyszny i łatwy przepis, sugerujemy użycie mieszanek, takich jak Qualità Oro. Mieszanka środkowoamerykańska, stworzona z najlepszych ziaren Arabiki, ze słodkimi i owocowymi nutami aromatycznymi.
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
250 g przesianej mąki
130 g miękkiego masła
5 filiżanek wody
PRZYGOTOWANIE SOSU ANGIELSKIEGO:
50 g ziaren kawy Qualità Oro
8 żółtek jajek
100 g cukru
50 g skrobi kukurydzianej
5 filiżanek mleka
PRZYGOTOWANIE CYTRYNOWEJ POSYPKI:
4 świeże żółte cytryny
150 g cukru
4 żółtka jajek
50 g masła
1 laska wanilii
DO PODANIA:
liście werbeny cytrynowej
1. Zacznij od ręcznego wymieszania mąki ze zmiękczonym masłem.
2. Dodawaj wodę małymi porcjami do czasu uzyskania gładkiej konsystencji.
3. Z powstałej masy uformuj kulę, a następnie połóż ją na blacie.
4. Przenieś kulę do okrągłej formy o średnicy około 30 cm lub do formy na babeczki.
5. Piecz w temperaturze 180°C przez 30-40 minut, do czasu zezłocenia.
1. Ubijaj przez 4 minuty żółtka jajek wraz z cukrem w misce, aż całość nabierze białej barwy.
2. Dodaj mąkę kukurydzianą.
3. Umieść ziarna kawy Qualità Oro w cedzaku, zanurz w garnku z mlekiem i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
4. Usuń ziarna, wlej gorące mleko do mieszanki i wymieszaj.
5. Zagotuj ponownie całą mieszankę przez 3-4 minuty, mieszając i pilnując, by płynna masa się nie wylewała.
1. Zmiksuj cytryny w blenderze, podziel na kawałki (razem z sokiem i skórką), wraz z cukrem, masłem, żółtkami jajek i wanilią i wymieszaj, dopóki całość nie nabierze gładkiej konsystencji.
2. Całość podgrzewaj na patelni przez 10 minut, aby pozbyć się gorzkiego posmaku.
3. Następnie przelej sos przez spiczaste sito.
4. Dodaj masła, by osłodzić całość.
5. Odczekaj, aż masa wystygnie, a następnie włóż do lodówki.
Wypełnij równomiernie spód ciasta sosem angielskim z domieszką kawy i wykończ cytrynową posypką. Udekoruj skórką z limonki i listkami werbeny: deser jest gotowy do degustacji!