* Lavazza nie jest powiązana, wspierana ani sponsorowana przez Nespresso
Odkryj, jak zrobić prawdziwą kawę „Made in Italy”.
Kawa Espresso to jeden z najbardziej lubianych i kultowych napojów. Ponadto reprezentuje włoską kulturę i tradycję na całym świecie.
Pozyskiwana z prażenia i mielenia nasion Coffea arabica i Coffea robusta jest najczęściej spożywanym i najbardziej znanym rodzajem kawy we Włoszech.
Jej początki sięgają 1884 roku, kiedy to w Turynie Angelo Moriondo opatentował maszynę do jej produkcji. Wynalazek ten zrodził się z konieczności zaspokojenia zapotrzebowania klientów na kawę w jego restauracji w Turynie w krótszym czasie niż w przypadku dostępnych wówczas tradycyjnych metod przygotowywania kawy.
Ale jedną z najważniejszych postaci w historii włoskiego espresso jest Pier Teresio Arduino. W 1905 roku zdał sobie sprawę z potencjału automatu barowego i zrozumiał znaczenie maszyny zdolnej do parzenia kawy na miejscu oraz przyspieszenia pracy baristów.
Crema, symbol espresso, jest wytwarzana przez wysokie ciśnienie wody, przepuszczanej przez mieloną, ubitą kawę.