Back
HISTORIE LAVAZZA
ALT ALT

Kremowe, kultowe, włoskie: oto Espresso

Odkryj, jak zrobić prawdziwą kawę „Made in Italy”.

Przez Zespół Lavazza 2–3 minuty

Kawa Espresso to jeden z najbardziej lubianych i kultowych napojów. Ponadto reprezentuje włoską kulturę i tradycję na całym świecie.

Pozyskiwana z prażenia i mielenia nasion Coffea arabica i Coffea robusta jest najczęściej spożywanym i najbardziej znanym rodzajem kawy we Włoszech.

Jej początki sięgają 1884 roku, kiedy to w Turynie Angelo Moriondo opatentował maszynę do jej produkcji. Wynalazek ten zrodził się z konieczności zaspokojenia zapotrzebowania klientów na kawę w jego restauracji w Turynie w krótszym czasie niż w przypadku dostępnych wówczas tradycyjnych metod przygotowywania kawy.

Ale jedną z najważniejszych postaci w historii włoskiego espresso jest Pier Teresio Arduino. W 1905 roku zdał sobie sprawę z potencjału automatu barowego i zrozumiał znaczenie maszyny zdolnej do parzenia kawy na miejscu oraz przyspieszenia pracy baristów.

Crema, symbol espresso, jest wytwarzana przez wysokie ciśnienie wody, przepuszczanej przez mieloną, ubitą kawę.

OBSŁUGA KLIENTA

Potrzebujesz pomocy? Sprawdź często zadawane pytania lub skontaktuj się z nami.

FLAGOWY SKLEP

Skosztuj autentycznego smaku kawy Lavazza w naszych sklepach.