* Lavazza nie jest powiązana, wspierana ani sponsorowana przez Nespresso
Najlepszy przepis na przygotowanie jednego z najpopularniejszych włoskich napojów w kilku prostych krokach.
Uwielbiana na całym świecie, jest jednym z najbardziej kultowych napojów. Podczas gdy niektórzy ludzie nie mogą rozpocząć dnia bez wypicia cappuccino, inni wolą delektować się nim podczas popołudniowej lub wieczornej przerwy.
Szanowni Państwo: kawa Cappuccino!
Kiedyś jej nazwa nawiązywała do podobieństwa do brązowego koloru habitu Kapucyna. Jej początki sięgają bardzo popularnej legendy, która łączy jej nazwę z friulskim prezbiterem, który po raz pierwszy postanowił skorygować mocny smak kawy odrobiną mleka. Z tego powodu w XX wieku, dzięki wprowadzeniu na rynek pierwszych ekspresów do kawy, napój zaczął przybierać znaną nam współcześnie formę.
Do przygotowania tego kultowego napoju proponujemy użyć mieszanek takich jak Intenso. Intensywne, wytrawne i dobrze zbalansowane espresso stworzone z połączenia Arabiki z Ameryki Środkowej i Południowej oraz azjatyckiej i afrykańskiej Robusty.
PRZYRZĄDZENIE KRUSZONKI:
1 Espresso
50 g masła
50 g mąki
50 g cukru
20 g mąki migdałowej
PRZYGOTOWANIE KREMU:
2 Espresso
250 g mascarpone
4 żółtka jajek
3 płatki żelatyny
60 g cukru
PRZYRZĄDZENIE KREMU PIEPRZOWEGO:
200 ml płynnej śmietany
10 g pieprzu mielonego (albo wanilii lub cynamonu)
17 g cukru
Sól kamienna
BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ:
Blender ręczny 3 w 1
1. Utrzyj masło o temperaturze pokojowej z cukrem, mąką, mąką migdałową i zawartością kapsułki Intenso espresso do uzyskania gładkiej, równomiernej mieszaniny.
2. Wyłóż na tacę.
3. Piecz w temperaturze 180°C przez 10-15 minut, aż lekko się zarumieni.
4. Wyjmij z piekarnika, odstaw do ostygnięcia, a następnie przygotuj kruszonkę.
1. Za pomocą ręcznego blendera, ubij żółtka z cukrem, aż będą jasnożółte i puszyste.
2. Zmiękcz żelatynę w zimnej wodzie.
3. Gdy żelatyna zmięknie, odsącz i rozpuść ją w 2 porcjach kawy espresso Intenso.
4. Wymieszaj.
5. Do masy dodaj ubite żółtka.
6. Dodaj mascarpone i mieszaj przez co najmniej 5-6 minut, do uzyskania jednolitej konsystencji.
7. Wypełnij mieszaniną każdą szklankę (2/5 wysokości).
8. Włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
1. Ubij płynną śmietanę z pieprzem za pomocą trzepaczki.
2. Dodaj szczyptę soli kamiennej i cukru.
1. Wyjmij wcześniej napełnione szklanki z lodówki, po czym wlej krem pieprzowy do 2/5 wysokości szklanki. Na koniec posyp wszystko kruszonką. Gotowe! Można delektować się kawą cappuccino.