Tagliatelle z kawą to słodka odmiana jednego z najpopularniejszych dań na świecie: tagliatelle.
Najczęściej podawany z Ragù, ale doprawiany na wiele sposobów. Czy można wyobrazić sobie bardziej oryginalny deser?
Makaron jajeczny typowy dla regionu Emilia Romagna i szeroko rozpowszechniony w tradycyjnej kuchni środkowych i północnych Włoch. Jego nazwa wywodzi się od włoskiego czasownika „tagliare”, ponieważ tradycyjnie uzyskuje się go przez rozwałkowanie ciasta na cienki arkusz i pocięcie go.
Początki tagliatelle sięgają starożytności i są trudne do udokumentowania, ponieważ jego historia przeplata się z historią innych rodzajów pasty. Jednak już w czasach rzymskich był popularnym daniem i znany były jako „legane”, o którym wspominał Horacy.
Aby przygotować tę oryginalną recepturę, sugerujemy użycie mieszanek takich jak Qualità Rossa: wyważonego i wytrawnego espresso zrodzonego z połączenia naturalnej brazylijskiej arabiki i robusty.
Przerwa na wspaniałą kawę zawsze było ulubionym momentem relaksu włoskich rodzin.