Sorbet kawowy to jedna z najbardziej lubianych odmian słynnego i uwielbianego włoskiego deseru, czyli klasycznego sorbetu.
Ten zimny deser uważany jest za przodka lodów owocowych.
Świeży i smaczny, jest idealnym deserem na każdą porę roku.
Jego początki sięgają starożytności, kiedy cesarz Neron sprowadził lód z Apeninów do Rzymu. Na Sycylii Arabowie nauczyli się wykorzystywać śnieg Etny zmieszany z solą morską, aby utrzymać niską temperaturę sorbetu podczas jego przetwarzania.
Wynalazek sorbetu wywodzi się od rybaka z Aci Trezza na Sycylii, który stworzył prototyp lodziarni dzięki mieszance soli morskiej i śniegu.
Do przygotowania tego pysznego deseru proponujemy użyć Delizioso. Niepowtarzalne espresso z brazylijskich, azjatyckich i południowoamerykańskich ziaren Arabiki z miękkimi i słodkimi nutami aromatycznymi.