Back
HISTORIE LAVAZZA
ALT alt

RECEPTURA V60: JAPOŃSKI SPOSÓB PARZENIA CENNEJ KAWY

Dowiedz się, jak przygotować czystą i aromatyczną filiżankę kawy filtrowanej według autentycznego sposobu V60.

Przez Zespół Lavazza 2-3 minuty

Nie nazywaj jej „amerykańską”: ta filtrowana kawa jest bardziej rozcieńczonym napojem, o mniej jednolitym smaku niż espresso, ale bardzo różni się od ukochanej „długiej kawy” pitej w Stanach Zjednoczonych.

Nazwa V60 pochodzi od kąta nachylenia 60° i stożkowego kształtu kroplownika.. Jeśli jest używany prawidłowo, może wytworzyć bardzo czystą filiżankę kawy i uwydatnić aromat Twojej  ulubionej mieszanki.

Początków tej metody można generalnie doszukiwać się w roku 1908, kiedy Melitta Bentz, niemiecka gospodyni domowa z Drezna, po raz pierwszy użyła kartki papieru jako filtra do parzenia kawy. Jednak ten sposób został zainspirowany japońską techniką parzenia herbaty.

JAK JĄ WYKONAĆ?

·       Użyj filtrowanej mieszanki kawy mielonej

·       Włóż papierowy filtr stożkowy do V60 i obficie zwilż go gorącą wodą, aby ogrzać V60 oraz serwis, aby usunąć papierowy zapach z filtrów.

·       Włóż żądaną ilość do przefiltrowanego stożka i rozpocznij nalewanie.

·       Kontynuuj nalewanie, aż osiągniesz żądany współczynnik zaparzania (stosunek wody i kawy mielonej). Około 30 sekund na ekstrakcję trwającą 2-3 minuty.

OBSŁUGA KLIENTA

Potrzebujesz pomocy? Sprawdź często zadawane pytania lub skontaktuj się z nami.

FLAGOWY SKLEP

Skosztuj autentycznego smaku kawy Lavazza w naszych sklepach.