* Lavazza nie jest powiązana, wspierana ani sponsorowana przez Nespresso
Od serca elBulli do smaków z całego świata, z przystankiem na sztukę cukierniczą
Wychowany w rodzinie od zawsze związanej ze światem kulinarnym, Albert Adrià swoją drogę do sztuki kulinarnej zawdzięcza bratu Ferranowi, jednemu z największych przedstawicieli haute cuisine. Drogę tę rozpoczął w roku 1985, który wyznaczył kierunek rozwoju jego dalszej kariery. Jego przygoda rozpoczęła się w kuchni elBulli, restauracji, która zajęła pierwsze miejsce na liście 50 najlepszych restauracji świata w 2002 r.
Mieszcząca się w Cala Montjoi, zatoczce na wybrzeżu Costa Brava, elBullirestaurante tworzy niecodzienną i pomysłową haute cuisine. To tutaj młody Albert szlifował swoje kulinarne umiejętności w różnych dziedzinach, a najwyższą formę artystycznego i zawodowego wyrazu odnalazł w cukiernictwie. Czas spędzony w elBulli rozbudził jego ciekawość i ambicję oraz sprawił, że zaczął zastanawiać się nad szczególnym wkładem, który innowacyjność może wnieść w sztukę cukierniczą, a także nad własną rolą jako pioniera.
Jego pierwsza książka Los postres de elBulli (Desery w elBulli) byłą efektem długiego procesu, który doprowadził szefa kuchni Alberta Adrià do opracowania nowej, własnej wizji oferty cukierniczej w restauracji. Jego powrót do działu rozwojowo-badawczego elBulli’s był doniosłym momentem w jego karierze.
W roku 2000 w Barcelonie powstał elBullitaller: laboratorium kulinarnej kreatywności powiązane z elBullirestaurante pod kierownictwem braci Adrià oraz szefa kuchni Oriola Castro. Mieszczący się w osiemnastowiecznym pałacu elBullitaller był pierwszym centrum szkoleniowym na świecie otwartym przez restaurację.
Kulinarna podróż szefa kuchni charakteryzowała się dwiema fundamentalnymi zasadami: eksperymentami i współpracą. Doskonałym punktem kulminacyjnym wcielania tych zasad jest elBarri w Barcelonie. Projekt ten połączył pięć restauracji zarządzanych przez Alberta Adrià, co zrewolucjonizowało podejście do kuchni w stolicy Katalonii i wprowadziło ją na międzynarodową scenę kulinarną, torując drogę wielu nowym biznesom. Sprawiło to, że okolica restauracji Tickets, Enigma, Bodega 1900, Hoja Santa i Pakta stała się ważnym ekosystemem haute cuisine.
W szczególności Enigma to przestrzeń o niesamowitym, jedynym w swoim rodzaju wyglądzie, do której dostęp uzyskuje się za pomocą kodu otrzymywanego podczas rezerwacji. Dzięki technikom i smakom wzajemnie się uzupełniającym granice między doznaniami gastronomicznymi i zmysłowymi zostają całkowicie zatarte, a my zanurzamy się w menu podzielone na trzy akty. Wiele z dań jest wykańczanych lub przygotowywanych bezpośrednio przy stole. Na doświadczenie to składają się dwie i pół godziny gastronomicznych emocji i przyjemności, opracowanych tak, aby układały się w rytm pozwalający w pełni cieszyć się każdym kęsem. Goście kilkakrotnie zmieniają również miejsce spożywania poszczególnych dań w trakcie posiłku.
W Enigma można spróbować Specialty Coffee 1895 opracowanej przez Lavazza Coffee Designers Avanguardia V oraz Cocoa Reloaded, nowego i wciągającego sposobu tworzenia, opisywania i degustacji kawy. Bardzo ograniczona edycja limitowana, 100% Arabica Avanguardia V, to oda do doskonałości indonezyjskiej kultury picia kawy. Starannie uprawiane na dużych wysokościach ziarna kawy oferują wyjątkowy profil smakowy słodkich owoców z nutami śliwki i suszonej moreli w każdej filiżance. Z drugiej strony mieszanka Specialty Cocoa Reloaded oferuje niepowtarzalną esencję czekolady, z nutami pikantnego cynamonu i dżemu z pomarańczy. Obie te kawy Specialty są przyrządzane w procesie ekstrakcji espresso albo za pomocą kawiarki.
Enigma
W roku 2011 elBulli restaurante została zamknięta, by następnie dwa lata później otworzyć swoje drzwi ponownie jako elBullifoundation: wizja przyszłości zobowiązująca się do szerzenia dziedzictwa elBulli. W tym samym czasie opublikowana została książka „Tapas: la cocina del Tickets” (Tapas: kuchnia Tickets). Dla szefa kuchni Alberta Adrià tapas nierozerwalnie łączy się z przyjęciami, niespodziankami i szczęściem. W Tickets smakowanie tapas to więcej niż sposób jedzenia – to styl życia, którego można również doświadczyć w Turynie, w restauracji Condividere.
Tickets
W roku 2015 Lavazza i Albert Adrià zaprezentowali książkę poświęconą haute cuisine „Cooking Coffee: 23 recipes” (Gotowanie kawy: 23 przepisy), w której kawa traktowana jest nie jako zwykły składnik, lecz jako bohater nowych ewolucji smaku. Dzięki twórczemu i eksperymentalnemu wkładowi marki Lavazza koncepcja kawy jako napoju przekształciła się w bezprecedensowe i kalejdoskopowe kombinacje formy płynnej, stałej, gazowej oraz sferyfikacji. To oda do smaków kawy, ale także uczta dla oczu, eksplorująca mnogość metod parzenia oraz zagłębiająca się w kulturę i ścisły związek między rolami baristy i szefa kuchni. Obie role wypełniają profesjonaliści, którzy prowadzą skrupulatne i wyszukane przygotowania z ostrym naciskiem na efekt końcowy, nienaganną i kunsztowną prezentację oraz z największą dbałością o szczegóły. Przykładami mogą być „korek z pary słodkiej kawy” lub delikatne i sugestywne „drzewo wiśniowe z amaretto i chmurką kawową”.
„Korek z pary słodkiej kawy” – Cooking Coffee
„Drzewo wiśniowe z amaretto i chmurką kawową” – Cooking Coffee
Na rok 2016 przypada 50 Days by Albert Adrià w Londynie, a po nim otwarcie Cakes & Bubbles kilka lat później W prestiżowej Café Royal znajdowała się cukiernia inspirowana La Dolça, popularna strefa deserów w Tickets. Tutaj również można zasmakować Specialty Coffee 1895 opracowanej przez Lavazza Coffee Designers: Calima, jednorodnej kawy z Kolumbii, uprawianej na wysokości do 2000 m n.p.m. i charakteryzującej się słodkim, aromatycznym profilem z nutami liczi i papai.
Współpraca szefów kuchni Alberta i Ferrana Adrià z hiszpańskim kucharzem i restauratorem José Andrés doprowadziła również do powstania Mercado Little Spain. Trzy restauracje z pełną obsługą, piętnaście kiosków spożywczych i detalicznych oraz dwa bary celebrują hiszpańską gastronomię na Manhattanie. Przestrzeń ta, będąca prawdziwym listem miłosnym do Hiszpanii, reprezentuje kulinarną podróż po każdym zakątku kraju oferującego jedną z najbogatszych tradycji gastronomicznych na świecie.
Można bez wątpienia stwierdzić, że podróż szefa kuchni Alberta Adrià nadal definiują innowacyjność, współpraca i nieustanne dążenie do doskonałości w kuchni nawet dzisiaj – elementy będące idealnym połączeniem stworzonym przez szefa kuchni i markę Lavazza.
Cakes & Bubbles