Fedrico Zanasi Fedrico Zanasi

FEDERICO ZANASI: NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI DANIA W NIEFORMALNYM OTOCZENIU, BY WSPÓLNIE CIESZYĆ SIĘ NIMI W CONDIVIDERE

przez Zespół Lavazza 2–3 minuty

Kariera emilijskiego szefa kuchni Federico Zanasiego naznaczona jest serią niezapomnianych doświadczeń, zdobywanych u boku najjaśniej świecących gwiazd włoskiej i międzynarodowej sceny kulinarnej. Po dekadzie bezpośredniej współpracy z Moreno Cedronim, szefem, który wniósł awangardowego ducha do włoskiej kuchni, Zanasi kontynuował swoją profesjonalną ścieżkę w roli głównego kucharza w Hotel Principe Delle 

Nevi w Cervinii w Dolinie Aosty. Jednak to edukacja zdobyta w elBullifoundation u boku Ferrana Adrià wyszlifowała jego umiejętność tworzenia dań, które bezbłędnie łączą innowację i tradycję. Jego kuchnia opiera się na dogłębnej analizie włoskich składników, zamiłowaniu do opowiadania historii poprzez jedzenie, a także na niestrudzonym dążeniu do doskonałości, które zapewniło mu tytuł „Best Sous Chef” roku 2011.

Chef Zanasi ricetta


Restauracja Condividere:
 
 

Condividere, restauracja w Nuvola Lavazza

W 2014 roku, ceniony krytyk kulinarny Bob Noto podzielił się swoim spostrzeżeniem z rodziną Lavazza i Ferranem Adrià: „To, czego brakuje Turynowi, to restauracja rangi barcelońskiej Tickets, przykład lokalu haute cuisine, który jest też dostępny dla każdego, gdzie panuje luz i brak formalności”. W wyniku tego spotkania, cztery lata później otwarto restaurację Condividere, stanowiącą symbol dążenia do uzyskania najwybitniejszych smaków, elegancji i postępowania zgodnie z ideą dzielenia się, do którego nawiązuje nazwa lokalu w języku włoskim, gdzie nad kuchnią czuwa zaufany szef, Federico Zanasi. 

Jeśli Zanasi to dyrygent orkiestry w postaci menu, który opowiada historię za pośrednictwem sekwencji dań niewymagających przedstawiania, to Ferran Adrià pełni rolę inspiratora i stratega zarządzającego lokalem, którego wnętrza i pochłaniającą, senną scenerię zaprojektował laureat Oscara, Dante Ferretti. 

Zanasi Ristorante Condividere
Restauracja Condividere:
 
 

Ta restauracja, znajdująca się głównej siedzibie Nuvola Lavazza , to znacznie więcej, niż po prostu miejsce, w którym można zjeść. Wypełnia ją atmosfera na pograniczu jawy i snu– nowoczesna, kolorowa i zachęcająca – a goście mogą się tu rozluźnić i cieszyć nie tylko smakiem dań, podawanych „w stylu tapas, umożliwiającym dzielenie się jedzeniem”, ale też przyjemnością płynącą ze wspólnego spędzania czasu.

Zaskoczenie: to pierwsze, czego doświadczają goście przekraczający próg restauracji. Scenograf i kostiumograf Dante Ferretti stworzył przestrzeń, w której odległe sobie style żyją w harmonii, od industrialnego, przez graffiti z kreskówkami, po metalowe elementy koronkowe, które z materiałów przemysłowych tworzą kwiecisty, barokowy wzór, przywołujący na myśl Bliski Wschód. Zwieńczeniem niesamowitego efektu, jaki wywiera wnętrze restauracji, jest ściana zegarów, stanowiąca hołd złożony przez maestro Ferrettiego temu, co w XXI wieku jest najważniejsze: czasowi.

Ristorante Condividere di Federico Zanasi


Restauracja Condividere:
 
 

Tutejsze menu, inspirowane rytuałami hiszpańskiej kuchni, stanowi gastronomiczną podróż, podczas której smakowanie dań koncentruje się na aspektach, takich jak spędzanie czasu w towarzystwie innych ludzi i dzielenie się poprzez mariaż historycznych i tradycyjnych przepisów, kreatywności i nowoczesnych technik kulinarnych. 

Goście jadają przy okrągłych stołach lub przy barze, gdzie mogą obserwować kuchnię w trakcie spożywania posiłku, kosztując dania kęs po kęsie i smakować nieco włoskiego regionu Emilii, trochę Hiszpanii, Piemontu, i odrobinę przyszłości. Szef Zanasi i jego zespół zapraszają nas do podążania drogą utorowaną geniuszem i dekadencją, swobodą i wspomnieniami, wiodąc nas ku pasjonującemu przeżyciu, które chcemy smakować i którym chcemy się dzielić. 

Restauracja Condividere: Menu autorstwa Federico Zanasiego

Wszystko zaczyna się od przekąski, która opowiada historię tej restauracji: „Lody parmezanowe” ze słodko-kwaśną nutą miodu pitnego, fermentowanego napoju na bazie miodu. To jeden z najsławniejszych przepisów Ferrana Adrià, wywodzący się z kuchni elBulli, stanowiący również hołd oddany turyńskiemu fotografowi i krytykowi kulinarnemu, Bobowi Noto, który zmarł w 2017 roku i którego pomysł zainspirował utworzenie Condividere.

Po tej przystawce przychodzi czas na trzy zestawy menu degustacyjnego, a każde z nich wyraża niepowtarzalną tożsamość restauracji: „Classici”, „Festival” oraz „Gran Festival”. 

Menu „Classici” proponuje najbardziej kultowe i historyczne kulinarne dzieła Condividere, jak choćby „kanapka Mulassano”, wytrawna beza z nadzieniem z kraba czy sałatka Capricciosa, a także dania reprezentujące eklektyczny styl Ferrana Adrià, jak „sferyczna oliwka elBulli”, sfera wypełniona skoncentrowanym smakiem oliwek, gotowa rozpłynąć się w ustach. Znajdują się tu też jednak popisowe kreacje Federico Zanasiego, których nie sposób pomylić z daniami innego szefa, jak „Tigella Modenese”, tradycyjne miejscowe pieczywo w kształcie placka z nadzieniem z cunzy, tradycyjnej emilijskiej pasty na bazie smalcu, rozmarynu i czosnku. Tymczasem menu „Festival” pozwala poznać to, co klasyczne, jak i współczesne, a wszystko dzięki daniom, takim jak „ziemniaczana bagietka smażona bez tłuszczu, z marynowaną wołowiną”, czy „ostryga macerowana w zimnej wodzie”, perła w zimnej kawie, bogata w aromatyczne właściwości. Na koniec mamy „Gran Festival”, czyli pełną radości celebrację pyszności znajdujących się na talerzu. Niektóre z nich przywołują wspomnienia. jak farinata z ciecierzycy przeobrażona w gofri, czyli wafle o neutralnym smaku, będące przykładem piemondzkiego street foodu, stworzonym z końcem XIX wieku i inspirowanym francuskimi goframi. Inne przepisy z tego menu zabierają gości w wyprawę w odległe zakątki świata, czego przykładem jest „Piemondzkie Katsu Sando”, czyli połączenie kultur japońskiej i zachodniej.

Katsu Sando


Katsu Sandu – Restauracja Condividere
 
 
Oliva sferica elBulli


elBulli Spherical Olive – restauracja Condividere
 
 

Kosztowanie kawy i deseru: wyjątkowe przeżycie, którego warto doznać wspólnie w Condividere

Na koniec wieczora zaprosimy Cię do ogrodu restauracji, wychodzącego na plac Nuvola Lavazza, lub do romantycznej altany. Doświadczenie to trwać będzie w scenerii sprzyjającej niespiesznemu kosztowaniu szeregu deserów, które parowane są z różnymi rodzajami kawy, przygotowywanej z wykorzystaniem różnorodnych metod jej parzenia, w tym Chemex, wersji filtrowanej kawy, która staje się obecnie coraz bardziej popularna wśród wielbicieli kawy. Jego tajemnica leży w ceremonii ekstrakcji kawy: liczy się wybór odpowiedniego filtra, metoda nalewania wody, wyczucie czasu. Pośród całej gamy przysmaków znajdziesz „Tropézienne”, deser idealnie nadający się do tego, by się nim dzielić, czemu służy jego długi, wąski kształt, wyrobiony z ciasta francuskiego i francuskiego kremu Chantilly z wanilią i mascarpone, stanowiący hołd złożony historycznej turyńskiej cukierni Pasticceria Uva. Tym smakołykiem możesz rozkoszować się popijając jeden z dostępnych w ofercie kawowych koktajli, jak na przykład „espresso roast Martini ” o wyjątkowym, słodko-gorzkim smaku, stanowiący idealny deser czy napój po kolacji. Możesz też wybrać „Irish Coffee”, dekadenckie połączenie gorącej kawy, irlandzkiej whiskey i puszystej bitej śmietany. Nie zapominajmy też o „Revolver Cocktail”, wyróżniającym się połączeniem nut wanilii i dębu, z domieszką wyrazistej pomarańczy.

Ristorante Condividere Dehor


Na zewnątrz – restauracja Condividere
 
 

Kosztowanie kawy i deseru: wyjątkowe przeżycie, którego warto doznać wspólnie w Condividere

Pragnienie wniesienia autentyczności do nieformalnego otoczenia, gdzie historia i tradycja gastronomii mogą zostać ponownie zinterpretowane w nowoczesny sposób, zaprowadziło szefa Federico Zanasiego na nieodkryte ścieżki, co zaowocowało przyznaniem gwiazdki Michelin restauracji Condividere w 2019 roku. Wyróżnienie to ma na celu podkreślenie jakości i chęci sięgania po wiedzę naukową, które stanowią nieodłączne cechy jego kuchni, w przestrzeni, która angażuje gości, pozwalając im na nowo pojąć i doświadczyć kuchni najwyższych lotów.

Ristorante Condividere dessert


Festiwal deserów – restauracja Condividere
 
 

OBSŁUGA KLIENTA

Potrzebujesz pomocy? Sprawdź często zadawane pytania lub skontaktuj się z nami.

FLAGOWY SKLEP

Skosztuj autentycznego smaku kawy Lavazza w naszych sklepach.