* Lavazza nie jest powiązana, wspierana ani sponsorowana przez Nespresso
„Piękno kuchni przyszłości opiera się na rozumieniu jej przeszłości”. Z takim przekonaniem do życia podchodzi Lionel Giraud, pochodzący z rodziny miłośników wykwintnej kuchni. Jego ojciec był szefem kuchni z gwiazdką Michelin, a matka somelierką i dlatego Giraud od dziecka marzył o zostaniu uznanym szefem kuchni. Jego kariera zaczęła się w kuchniach różnych restauracji z gwiazdką Michelin w Paryżu. Punktem kulminacyjnym było otworzenie własnego lokalu o nazwie La Table Lionel Giraud – Maison Saint Crescent w Narbonne, w mieście Oksytanii z wybitną przeszłością. Miejsce to było niegdyś schronieniem utworzonym przez opata Saint-Crescent dla pielgrzymów wędrujących do Santiago de Compostela. Lionel Giraud przekształcił je w twierdzę swej kulinarnej wizji – wizji, która zapewniła mu dwie gwiazdki Michelin. Można tu spróbować wyjątkowej, produkowanej na specjalnie zamówienie Kafa Forest Coffee 100% Arabica. Jest to kawa pochodząca z jednego źródła z Etiopii, polecana osobom poszukującym czegoś specjalnego i niezwykłego.
Szef kuchni Giraud na pierwszym miejscu stawia regionalne surowce. Jego celem jest oferowanie gościom restauracji najlepszych produktów wytwarzanych przez rolników z Oksytanii. Giraud stara się podkreślać nieco zapomniane składniki, a także warzywa, których może już niedługo zabraknąć.. Kluczową pozycję wśród używanych składników stanowią wodorosty, które są dla Girauda naturalnym skarbem pozyskiwanym od młodego pokolenia lokalnych rybaków. Giraud robi z nich prawdziwe arcydzieła, przy czym nigdy nie zapomina o umieszczaniu imion i nazwisk współpracujących rybaków przy odpowiednich potrawach w menu.
W restauracji La Table Lionel Giraud – Maison Saint Crescent gościom podaje się na początek oliwę z oliwek z domieszką kawy. Ten niezwykły przysmak miał swoją premierę na zawodach tenisowych French Open Roland-Garros w Paryżu. Powstał w wyniku współpracy hiszpańskiego producenta Alexisa Muñoza i firmy Lavazza. Oliwa z oliwek wzbogacona kawą – edycja limitowana wytwarzana w w butelkach 25-ml – stanowi nietypowe zestawienie owocowego smaku oliwy z oliwek i kawy Lavazza.
Podstawą są oliwki Arbequina z perfekcyjnie zadbanych gajów oliwnych i kawa Lavazza. Ogromną wagę przywiązuje się do ochrony środowiska. Odpady z oliwy wytwarzanej w Hiszpanii i butelkowanej we Francji są ponownie wykorzystywane. Pestki się sieje, ewentualnie mieli i przekształca w materiał do ogrzewania. Powstałą w ten sposób miazgę wykorzystuje się jako nawóz lub składnik kosmetyków.
Zasadniczymi elementami filozofii kulinarnej Lionela Girauda i nagród, które przyznano mu podczas jego długoletniej kariery, są niewątpliwie jakość wybieranych składników potraw i atrybuty elegancji, równowagi, szacunku dla tradycji oraz zasad zrównoważonego rozwoju. Są to główne zasady stojące u podstaw ciągłej ewolucji jego pracy w kuchni.