* Lavazza nie jest powiązana, wspierana ani sponsorowana przez Nespresso
Pochodzący z Salò w prowincji Brescia, mocno związany z rodzinnym dziedzictwem słynny szef kuchni Simone Zanoni tryska pomysłami, inicjatywami i kreatywnością. Jego zainteresowania kulinarne pojawiły się we wczesnym dzieciństwie, kiedy to babcia prowadząca farmę uświadomiła mu znaczenie autentycznych i zdrowych składników.
Po studiach wyjechał do Wielkiej Brytanii, aby szlifować swoje umiejętności kulinarne. W latach 1997–2001 był szefem kuchni w restauracji Aubergine w Londynie. Talent pomógł mu zaskarbić sobie szacunek i zaufanie wymagającego zespołu.
Simone Zanoni prowadzi dwie różne firmy: restaurację Le George w paryskim Four Seasons Hotel George V , w której zdobył swoją pierwszą gwiazdkę Michelin w roku 2017, oraz przedsiębiorstwo rodzinne o nazwie Casa Zanoni stanowiące arcyciekawą przestrzeń online utworzoną w czasie pandemii i totalnej izolacji z myślą o świadczeniu usług restauracyjnych dla klientów z całego świata.
Dla szefa Zanoni kuchnia jest podróżą po smakach, odkryciach i przyjemnościach , w której najważniejsza jest pasja. Włoskiemu szefowi kuchni zależy najbardziej na serwowaniu zdrowych i zachęcających do dzielenia się posiłków w oparciu o zasady etyki i zrównoważonego rozwoju. Pragnie wdrażać najlepsze praktyki i inicjatywy w tym obszarze, traktując je jako fundamentalną wartość w kuchni.
To nie przypadek, że Le George stała się pierwszą hotelową restauracją w Paryżu, która zrezygnowała z wody w butelkach i zastąpiła ją wodą filtrowaną. Była ona również jednym z pierwszych lokali, które zdecydowały się na recykling odpadów żywnościowych we współpracy z paryską firmą Les Alchimistes – CirculAgronomie wyspecjalizowaną w odzyskiwaniu odpadów organicznych. Recyklingowi poddaje się nawet odpady kawowe . Odbywa się to w ramach partnerstwa biznesowego z francuskim przedsiębiorstwem La Boîte à Champignons, które wykorzystuje te odpady do uprawy pieczarek łąkowych, używanych potem jako składnik jednej z potraw serwowanych w Le George.
Po każdym posiłku w Le George dostaniesz kawę Kafa Forest, w której wyczujesz charakterystyczne nuty daktyli, wiśni i miodu. Pochodząca z pierwotnych kawowców kawa Kafa Forest – o niezwykle intensywnym i trwałym smaku – uważana jest dziś za jedną z najlepszych kaw na świecie. Rośnie w lasach Etiopii, na których cześć została nazwana. Ziarna zbierane są ręcznie i naturalnie suszone.
Szef Simone Zanoni realizuje projekt Casa Zanoni na Instagramie. Zamieszcza w nim bardzo ciekawe filmy i lekcje o gotowaniu. Potrafi je prowadzić w wyjątkowym stylu, przekazując pasję do gotowania użytkownikom internetu. Daje w ten sposób dostęp do wykwintnej gastronomii wszystkim ludziom, którzy są nią zainteresowani. Dzięki temu zdobywa serca wielu klientów na całym świecie, zwiększając swoją obecność online i oferując wirtualne lekcje gotowania różnym przedsiębiorstwom. Trwająca od 2015 roku współpraca Simone Zanoni z firmą Lavazza stanowi dowód na to, jak niesamowicie ważne jest, również dziś, propagowanie wartości takich jak prostota i piękno tradycyjnej kuchni w połączeniu z nowoczesnością.