* Lavazza nie jest powiązana, wspierana ani sponsorowana przez Nespresso
Nowa granica w świadomym przyrządzaniu posiłków
Propagowanie etycznej kuchni, która cechuje się poszanowaniem dla wartość terytorium, z którego pochodzi: takie jest jedno z głównych założeń Care’s – The Ethical Chef Days, dorocznego globalnego wydarzenia organizowanego w Alta Badia, w sercu Dolomitów, łączącego wykwintną kuchnię z odpowiedzialnym myśleniem o przyszłości. Organizowane przez szefa kuchni Norberta Niederkoflera i jego przyjaciela Paolo Ferrettiego wydarzenie Care’s jest zaproszeniem do przyjrzenia się temu, jak wielką wagę ma dziś odpowiedzialne działanie na polu żywności.
Wydarzenie Care’s – w którym udział biorą znani na całym świecie szefowie kuchni o podobnych przekonaniach – ma podtytuł, The Ethical Chef Days, gdyż chce stanowić inspirację do pozytywnych zmian w gastronomii, do swoistego powrotu do pierwotnych praktyk w dziedzinie właściwego użytkowania dostępnych zasobów, w zgodnie z rytmem natury i wymogami danego terytorium.
Care's – Ethical Cuisine Care's Chef – Atelier Moessmer
Care's Chef – Atelier Moessmer Norbert Niederkofler
Na 4-dniowym wydarzeniu, w ramach oferty „eko-gastronomicznej”, szefowie kuchni będą poruszać najważniejszej kwestie dzisiejszej codzienności: regenerację systemów żywności, gospodarkę odpadami, ograniczenie odpadów spożywczych, koncepcję lokalnych społeczności, sprawy edukacyjne i szkolenia. Na przestrzeni ostatnich lat Care’s stało się nie tylko istotnym wydarzeniem i okazją do degustacji pożywnych i smacznych potraw, ale także ważnym forum synergicznej współpracy najlepszych szefów kuchni na świecie, których intencją jest inspirowanie do zmian w codziennym życiu i eksploracja nowych obszarów w świadomym przyrządzaniu posiłków. Z tego powodu Care’s nagradza wysiłki młodych szefów kuchni, którzy skupiają uwagę na kulturze świadomości i odpowiedzialności pod względem środowiska naturalnego i lokalnych społeczności, które w nim funkcjonują. Ci młodzi ludzie tworzą tym samym nowe sposoby na kreowanie wykwintnej kuchni.
Rifugio Ütia Bioch, Badia (BZ)
Care's Chef
Umiejętne zarządzanie zasobami stało się przyczyną współdziałania organizatorów Care’s i firmy Lavazza, która jest partnerem omawianej inicjatywy już od pierwszej imprezy w roku 2016. Za współpracę odpowiada platforma komunikacyjna Lavazza Group o nazwie Blend for Better. Platforma ta definiuje – zaczynając od najważniejszych wartości wyznawanych przez firmę – obecne zaangażowanie Grupy na rzecz nie tylko wytwarzania doskonałej kawy, ale także na rzecz promowania – przy udziale organizacji non-profit Giuseppe and Pericle Lavazza Foundation Onlus – zrównoważonych praktyk rolniczych w krajach wytwarzających, rozwijania lokalnych społeczności zajmujących się produkcją i zwiększania świadomości konsumentów w zakresie znaczenia transformacji ekologicznej.
Na tym niezwykle ważnym wydarzeniu firma Lavazza będzie obecna poprzez La Reserva de ¡Tierra! Poza tym zorganizuje degustacje we współpracy z Lavazza Training Center, podczas których uczestniczy będą mogli spróbować doskonałej kawy. Zależy nam na pokazaniu nieskończonych możliwości tego wspaniałego napoju. Jaki jest w tym wszystkim wspólny mianownik? Podstawowy wymóg jakości, bez względu na wszystko, ale nigdy kosztem Natury.