Care’s the Ethical Chef Days Care’s the Ethical Chef Days

CARE’S: WARTOŚĆ ETYKI W KUCHNI

Nowa granica w świadomym przyrządzaniu posiłków

Propagowanie etycznej kuchni, która cechuje się poszanowaniem dla wartość terytorium, z którego pochodzi: takie jest jedno z głównych założeń Care’s – The Ethical Chef Days, dorocznego globalnego wydarzenia organizowanego w Alta Badia, w sercu Dolomitów, łączącego wykwintną kuchnię z odpowiedzialnym myśleniem o przyszłości. Organizowane przez szefa kuchni Norberta Niederkoflera i jego przyjaciela Paolo Ferrettiego wydarzenie Care’s jest zaproszeniem do przyjrzenia się temu, jak wielką wagę ma dziś odpowiedzialne działanie na polu żywności.

Wydarzenie Care’s – w którym udział biorą znani na całym świecie szefowie kuchni o podobnych przekonaniach – ma podtytuł, The Ethical Chef Days, gdyż chce stanowić inspirację do pozytywnych zmian w gastronomii, do swoistego powrotu do pierwotnych praktyk w dziedzinie właściwego użytkowania dostępnych zasobów, w zgodnie z rytmem natury i wymogami danego terytorium.

Care’s cucina etica

 

Care's – Ethical Cuisine Care's Chef – Atelier Moessmer


Care’s chef

 

Care's Chef – Atelier Moessmer  Norbert Niederkofler


Nowa granica w świadomym przyrządzaniu posiłków

Na 4-dniowym wydarzeniu, w ramach oferty „eko-gastronomicznej”, szefowie kuchni będą poruszać najważniejszej kwestie dzisiejszej codzienności: regenerację systemów żywności, gospodarkę odpadami, ograniczenie odpadów spożywczych, koncepcję lokalnych społeczności, sprawy edukacyjne i szkolenia. Na przestrzeni ostatnich lat Care’s stało się nie tylko istotnym wydarzeniem i okazją do degustacji pożywnych i smacznych potraw, ale także ważnym forum synergicznej współpracy najlepszych szefów kuchni na świecie, których intencją jest inspirowanie do zmian w codziennym życiu i eksploracja nowych obszarów w świadomym przyrządzaniu posiłków. Z tego powodu Care’s nagradza wysiłki młodych szefów kuchni, którzy skupiają uwagę na kulturze świadomości i odpowiedzialności pod względem środowiska naturalnego i lokalnych społeczności, które w nim funkcjonują. Ci młodzi ludzie tworzą tym samym nowe sposoby na kreowanie wykwintnej kuchni. 

Care’s The Ethical Chef Days evento

 

Rifugio Ütia Bioch, Badia (BZ)


Chef in cucina Care’s

 

Care's Chef


Współpraca Care’s i Lavazza

Umiejętne zarządzanie zasobami stało się przyczyną współdziałania organizatorów Care’s i firmy Lavazza, która jest partnerem omawianej inicjatywy już od pierwszej imprezy w roku 2016. Za współpracę odpowiada platforma komunikacyjna Lavazza Group o nazwie Blend for Better. Platforma ta definiuje – zaczynając od najważniejszych wartości wyznawanych przez firmę – obecne zaangażowanie Grupy na rzecz nie tylko wytwarzania doskonałej kawy, ale także na rzecz promowania – przy udziale organizacji non-profit Giuseppe and Pericle Lavazza Foundation Onlus – zrównoważonych praktyk rolniczych w krajach wytwarzających, rozwijania lokalnych społeczności zajmujących się produkcją i zwiększania świadomości konsumentów w zakresie znaczenia transformacji ekologicznej.

Na tym niezwykle ważnym wydarzeniu firma Lavazza będzie obecna poprzez La Reserva de ¡Tierra! Poza tym zorganizuje degustacje we współpracy z Lavazza Training Center, podczas których uczestniczy będą mogli spróbować doskonałej kawy. Zależy nam na pokazaniu nieskończonych możliwości tego wspaniałego napoju. Jaki jest w tym wszystkim wspólny mianownik? Podstawowy wymóg jakości, bez względu na wszystko, ale nigdy kosztem Natury. 


OBSŁUGA KLIENTA

Potrzebujesz pomocy? Sprawdź często zadawane pytania lub skontaktuj się z nami.

FLAGOWY SKLEP

Skosztuj autentycznego smaku kawy Lavazza w naszych sklepach.