Jak większość szefów kuchni, Cracco uwielbia podróże. Doświadczenia ze świata, obserwacje oraz wiedza odgrywają sporą rolę w tworzeniu świetnej kuchni, a Carlo Cracco to dowód tej tezy.
Ale jak rozpoczęła się jego kariera? By poznać odpowiedź, musimy cofnąć się do 1986 roku. Cracco rozpoczął swoją karierę, podejmując pracę w Gualtiero Marchesi w Mediolanie, pierwszej włoskiej restauracji, która została wyróżniona aż trzema gwiazdkami Michelin.
Od tego czasu zdobywał swój kulinarny kunszt w wielu miastach świata, m.in. w Savonie, Paryżu, Florencji, Brescii, Cuneo, a następnie ponownie w Mediolanie, gdzie przyjął zaproszenie rodziny Stoppani, by otworzyć Ristorante Cracco-Peck, w której pełnił rolę szefa kuchni.
Od 2018 roku zarządza restauracją w Galerii Wiktora Emanuela II, będącej popularnym miejscem spotkań. W modne i wytworne miejsce, w którym tradycja oraz innowacja łączą się w pełnej harmonii w każdym daniu. Wśród tradycyjny dań tej restauracji można skosztować karmelizowanej sałatki rosyjskiej, marynowanego żółtka, risotto szafranowego ze szpikiem kostnym oraz turbota w kakaowym chruście.